سه‌شنبه ۱۳۹۸/۰۹/۱۹

با حضور مدیران و کارکنان سازمان آرامستان‌های قزوین؛

کارگاه پیشگیری از آنفولانزا و سرماخوردگی برگزار شد

سمیه رضایی‌نژاد، مراقب سلامت مرکز جامع نگر قزوین گفت: بهترین راه مقابله با آنفولانزا پیشگیری است.

به گزارش روابط عمومی سازمان مدیریت آرامستان های شهرداری قزوین؛ رضایی نزاد در کارگاه پیشگیری از آنفقولانزا ویزه کارکنان این سازمان که در سالن ورزشی بهشت فاطمه قزوین برگزار شد افزود: سرماخوردگی معمولأ با سوزش و درد گلو آغاز می‌شود و با سرفه، آبریزش بینی و بعضی مواقع با خروج خلط ادامه پیدا می کند. البته گاهی مواقع کودکان سرماخورده دچار تب بالا نیز می شوند ولی تب به ندرت بزرگسالان را درگیر می کند. علائم بیماری تا ۲ الی ۳ روز شدید هستند و به تدریج خفیف می شوند. سرماخوردگی معمولأ بین ۵ تا ۷ روز طول می کشد ولی سرفه ناشی از آن ممکن است ادامه پیدا کند.

وی ادامه داد: فقط پزشک می تواند تفاوت سرماخوردگی ویروسی و میکروبی را تشخیص دهد. با تجویز پزشک ممکن است آنتی بیوتیک نیز برای درمان لازم باشد. در این خصوص حتمأ لازم است که اقدام به خود درمانی و مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک نکنیم.

عامل بیماری آنفولانزا و تفاوت آن با سرماخوردگی

وی اعلام کرد: بیماری آنفولانزا با سرماخوردگی فرق دارد چون ویروس هایی که باعث آن می شوند از خانواده متفاوتی هستند. آنفولانزا توسط ویروس های خانواده " ارتومیکسو ویروس ها" ایجاد می شود که به سه گروه (A,B,C) تقسیم می شوند.

مراقب سلامت مرکز جامع نگر قزوین در خصوص علائم آنفولانزا خاطرنشان کرد: تب، تعریق، سردرد، درد عضلات و مفاصل، گلو درد و گرفتگی بینی از علائم آنفولانزا هستند. برخی از انواع آنفولانزا مانند نوع خاصی از ویروس آنفولانزای A  که به آنفولانزای خوکی معروف است، ممکن است با اسهال و استفراغ نیز همراه باشد. آنفولانزا معمولأ بین ۲ تا ۷ روز طول می کشد.

 

رضایی نزاد گفت: ممکن است آنفولانزا در کودکان، سالمندان و کسانی که مشکلات قلبی – عروقی و یا تنفسی دارند، با عفونت ریه (پنومونی یا ذات الریه) همراه شود. چنین حالتی در افراد سالم کمتر دیده می شود.

 

باورهای نادرست در مورد سرماخوردگی و آنفولانزا

 

وی ادامه داد: در مورد هر دوی بیماری های سرماخوردگی و آنفولانزا باورهای نادرستی وجود دارد. یکی از این باورهای نادرست، درمان آنتی بیوتیکی است که هیچ تأثیری بر روی ویروس سرماخوردگی و یا آنفولانزا ندارد، حتی مشکلات بیمار را بیشتر نیز می کند.

این کارشناس بهداشت تصریح کرد: مصرف بی رویه و خودسرانه آنتی بیوتیک باعث پدیده "مقاوت آنتی بیوتیکی" می شود، به این معنا که باکتری ها در اثر تماس زیاد با آنتی بیوتیک ها راه بی اثرکردن آن ها را یاد می گیرند و گویی آنتی بیوتیک در از بین بردن باکتری ناکارآمد می شود.

 

وی با اظهار اینکه در فصول سرد مدارس باز می شوند و کودکان در تماس نزدیک با هم هستند، در نتیجه انتقال بیماری بین کودکان و سپس به خانواده ها و جامعه بیشتر می شود. ادامه داد:در زمستان و پاییز مردم تمایل بیشتری دارند که در فضاهای سرپوشیده بمانند، همین مسئله عامل تسریع انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر است.

مراقب سلامت مرکز جامع نگر قزوین بیان کرد: ویروس هایی که آنفولانزا و سرماخوردگی را تولید می کنند، در هنگامی که رطوبت هوا کم است یعنی در پاییز و زمستان بهتر و بیشتر زنده می مانند و در فصول سرد، مخاط بینی و دهان خشک تر است، این مسئله در انتقال ویروس به بدن نقش مهمی دارد.

 

وی سن را از عوامل مؤثر در بیماری ها سرماخوردگی و آنفولانزا دانست و گفت:  کودکان و افراد مسن بیشتر سرما می خورند چون سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف تر است و دانش و توانایی کمتری برای مراقبت از خود در برابر بیماری دارند.

 

این کارشناس بهداشت افزود: سرماخوردگی و آلرژی دارای علائم مشترکی مثل سوزش گلو و آبریزش بینی هستند. تأثیری که آلرژی بر روی بینی و گلو می گذارد باعث می شود آن ها بیشتر در معرض خطر سرماخوردگی و آنفولانزا قرار بگیرند.

تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی را از روی علائم تشخیص دهید

وی در این خصوص بیان کرد: هیچ شکی نیست که ویروس سرماخوردگی در دمای سرد ثبات بیشتری دارد، بنابراین به علت شرایط خشک و سرد بیشتر باقی می ماند. تفاوت هایی بین علایم مرتبط با ویروس سرماخوردگی و ویروس آنفولانزا وجود دارد اما یکی از این دلایل این است که بدن انسان در زمستان نسبت به ویروس سرماخوردگی حساس است. هوای سرد ، رطوبت مجاری بینی را خشک می کند و باعث می شود که سرایت ویروس بیشتر شود.

مراقب سلامت مرکز جامع نگر قزوین افزود: علائمی که در طول بیماری ویروسی دریافت می کنیم ، اغلب تلاش بدن برای خلاص شدن از شر این ویروس و به حداقل رساندن آسیب هستند. ویروس را از بینی ، سرفه را از ریه ها و گلو، استفراغ از معده و اسهال از روده ها خارج می شود و تب باعث می شود که ویروس تکثیر شود. موضوع بیماری های ویروسی همیشه تا حدودی گیج کننده باقی خواهد ماند ، زیرا بدن دارای تعداد نسبتا کمی از علائم است که می تواند به انواع مختلفی از ویروس ها پاسخ دهد. در حالی که ممکن است با هم تداخل داشته باشند، اما تفاوت بین آن ها مهم است.

رضایی نژاد گفت: چیزی که بیشتر مردم نمی دانند این است که این بیماری اصلا رایج نیست. تشخیص علائم عفونت آنفولانزا می تواند مشکل باشد تا بیماری هایی که توسط ویروس های دیگر ایجاد می شوند ، اگر 30 سال یا بالاتر باشید ، ممکن است سرماخوردگی باشد. این پیام تحقیقی نشان می دهد افراد 30 سال یا بیشتر می توانند انتظار داشته باشند در هر دهه دو آنفولانزا برای بقیه عمر داشته باشند . از آنجا که این دو بیماری علائم مشابهی دارند و هر دو در طی " فصل سرما " می آیند، دو بیماری اغلب در ذهن مردم جمع می شوند، اما چنانچه در این بخش از سلامت نمناک شرح خواهیم داد آن ها یکسان نیستند.

وی خبر داد: هنگامی که سرما بخورید، علایم در 1 تا 5 روز شروع می شوند. معمولا خارش در بینی و یا احساس در گلو، اولین نشانه است که بعد از ساعت ها با عطسه وترشحات آبکی است ؛ در عرض یک تا سه روز، ترشحات بینی معمولا غلیظ تر و زرد یا سبز است - - این بخش سرماخوردگی معمولی است و دلیلی برای آنتی بیوتیک نیست. در طول این مدت، پرده گوش کودکان معمولا متراکم است و ممکن است در پشت گوش ها مایع وجود داشته باشد -آنتی بیوتیک ها برای این بیماری تجویز می شوند.

مراقب سلامت مرکز جامع نگر قزوین تصریح کرد: کل سرماخوردگی معمولا حدود 7 روز طول می کشد، و شاید چند علایم ماندگار ( سرفه ) برای یک هفته دیگر وجود داشته باشد که اگر بیشتر طول بکشد، مشکلات دیگر، مانند عفونت سینوسی یا آلرژی در نظر بگیرید. در حالی که طول می کشد، سرماخوردگی معمولی در درجه اول ممکن است احساس خستگی کنید و یا درد داشته باشید، بیماری در بینی و بیشتر علائم بالای گردن قرار دارند.

وی گفت: آنفولانزا می تواند بیماری جدی تری باشد. بیشترین بیماری کشنده در سراسر جهان در آغاز این قرن ، بیماری آنفولانزا بوده است که بیش از 20 میلیون نفر را کشت. حتی امروزه بیش از 36،هزار تن در آمریکا به دلیل آنفلوآنزا جان خود را از دست می دهند و در درجه اول کسانی که کهولت سن یا بیماریی دارند.

مراقب سلامت مرکز جامع نگر قزوین گفت: به طور ناگهانی، بیماری به طور ناگهانی آغاز می شود و تب در محدوده 37 تا 39 درجه ( دربزرگسالان در انتهای پایین طیف )، صورت برافروخته، درد بدن و فقدان انرژی مشخص می شود. برخی از مردم علائم سیستمیک دیگری نظیر سرگیجه یا استفراغ دارند. تب معمولا یکی دو روز طول می کشد، اما شاید تا پنج روز طول بکشد.

رضایی نزاد گفت: بین 2 و 4 روز بیماری، علائم " کل بدن " فروکش می کنند و علایم تنفسی افزایش می یابند. ویروس می تواند در هر جایی در دستگاه تنفسی قرار بگیرد و علایم سرماخوردگی، کفل، گلو درد، ، عفونت گوش و / یا ذات الریه را ایجاد کند.

وی ادامه داد: برجسته ترین علائم تنفسی ، معمولا سرفه خشک است. بیشتر مردم همچنین گلو درد ( قرمز ) و سردرد دارند. ترشح بینی و عطسه غیر معمول نیست. این علائم ( به جز سرفه ) معمولا در 4 7 روز از بین می رود. گاهی در این زمان موج دیگری از تب وجود دارد. سرفه و خستگی معمولا چند هفته پس از پایان بیماری به طول می انجامد.

این کارشناس بهداشت اضافه کرد: قطرات پاشیده شده از سرفه یا عطسه معمول ترین راه برای گرفتن آنفلانزا است. نشانه ها 1 تا 7 روز بعد ( معمولا 2 تا 3 روز ) بروز می کنند. این بیماری همه گیر و کاملا مسری است ، و با دوره کمون کوتاه وارد جامعه می شود ومشکلات قابل توجهی در مدرسه و غیبت های شغلی ایجاد می کند. این بیماری معمولا در ماه های زمستان است ؛ تفاوت عمده دیگر بین سرماخوردگی و آنفلانزا این است که آنفلوآنزا قابل پیش گیری است. در هر سال، دو یا سه نوع ویروس آنفولانزا بیشتر در سرتاسر دنیا شیوع پیدا می کند.

 

برای پیشگیری از آنفولانزا چه باید کرد

وی ادامه داد: بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزای فصلی، واکسینه شدن سالانه است . همچنین جهت جلوگیری از سرایت آنفولانزا، انجام برخی عادات خوب بهداشتی مثل گرفتن جلوی دهان هنگام سرفه کردن، شستشوی مرتب دست ها می تواند به پیشگیری از این بیماری تنفسی کمک کند. از داروهای ضدویروس می توان برای درمان و پیشگیری از این بیماری نیز استفاده کرد.

در زیر نکاتی وجود دارد که می تواند به حفاظت و مراقبت از خود و دیگران در برابر ویروس آنفلوآنزا و جلوگیری از سرایت این بیماری کمک کند.

واکسینه شدن:

 

واکسن آنفلوآنزای فصلی به جلوگیری از ابتلا به بیماری آنفولانزا که یک بیماری شایع فصلی است، کمک می کند.

الف) خودداری از تماس نزدیک:

 

از تماس نزدیک با افراد بیمار خودداری کنید. زمانی که بیمار هستید، از دیگران فاصله بگیرید تا آنها به این بیماری مبتلا نشوند.

ب) تا زمانی که بیمار هستید، در خانه بمانید.

 

درصورت امکان از رفتن به محل کار، مدرسه و یا ماموریت خودداری کنید و در خانه بمانید. این کار مانع سرایت بیماری به دیگران می شود.

پ) جلوی دهان و بینی را بگیرید.

 

هنگام سرفه یا عطسه، جلوی دهان و بینی را با یک دستمال بپوشانید که اینکار از سرایت بیماری به دیگران جلوگیری می کند. آنفلوآنزا و سایر بیماری های ریوی خطرناک مثل ویروس RSV، سیاه سرفه و بیماری شدید و مزمن ریوی (SARS) از طریق سرفه، عطسه یا دستان آلوده سرایت می کنند.

ت) شستشوی دست:

 

شستشوی مرتب دست ها از ابتلا به بیماری ها پیشگیری می کند. اگر آب و صابون در دسترس نیست، از مواد ضدعفونی کننده الکلی استفاده کنید.

 

 

نکاتی در مورد شستشوی دست و استفاده از ضدعفونی کننده های الکلی:

 

کیت SNAP با هدف جلوگیری از غیبت دانش آموزان در مدرسه و شستشوی مرتب دست و با حمایت مدارس، پروژه CDC، سازمان بهداشت و خدمات انسانی و موسسه نظافت و پاکیزگی امریکا طراحی شده است.

ث) عدم تماس دست به چشم، بینی یا دهان:

 

 ویروس ها غالبا زمانی پخش می شوند که فرد با اشیای آلوده به ویروس تماس داشته باشد و همان دست ها را به چشم، بینی یا دهان بزند.

ج) تمرین عادات خوب بهداشتی:

 

سطوح آلوده به ویروس در محل کار، مدرسه یا خانه را مرتبا نظافت و پاکیزه و ضدعفونی کنید. به میزان کافی استراحت کنید. تحرک داشته باشید و ورزش کنید. استرس را مدیریت و کنترل کنید. مایعات فراوان بنوشید و تغذیه خوب و کافی داشته باشید.

آنفولانزا

مداخله های غیردارویی(NPI):

 

اقدامات پیشگیرانه مثل مداخله های غیردارویی به غیر از واکسینه شدن یا مصرف دارو، اقداماتی است که مردم و جوامع می توانند برای جلوگیری از سرایت بیماری های واگیرداری مثل آنفولانزا انجام دهند.

 

پیشگیری از آنفولانزا در مدرسه:

 

    اجرای طرح یا برنامه مراقبتی در مدرسه و مهدکودک همزمان با شیوع آنفلوآنزا یا بیماری های واگیردار و یا واکسینه کردن کودکان و دانش آموزان در مدرسه در برابر ویروس آنفولانزا.

    نظافت، پاکسازی و ضدعفونی کردن مرتب اشیا و سطوحی که کودکان و دانش آموزان با آنها تماس دارند. کودکان و دانش آموزان باید مجهز به دستمال، صابون، دستمال کاغذی، مواد ضدعفونی کننده و شوینده های الکلی باشند.

    جداکردن دانش آموزان بیمار از افراد سالم و مراقبت از آنها تا زمانی که بتوانند به خانه بروند.

 

پیشگیری از آنفولانزا در محل کار:

 

    اجرای طرح یا برنامه مراقبتی همزمان با شیوع آنفولانزا یا بیماری های واگیردار و واکسینه شدن کارکنان در برابر ویروس آنفولانزا در محل کار

    پاکسازی و ضدعفونی کردن مرتب اشیا و سطوح نظیر دستگیره در، صفحه کلید و تلفن برای پیشگیری از سرایت بیماری

    محل کار باید مجهز به دستمال، صابون، دستمال کاغذی، مواد ضدعفونی کننده یا شوینده های الکلی باشد.

    هنگامی که بدلیل بیماری مجبور به ترک محل کار و استراحت در خانه هستید، دوستان یا همکاران خود را نسبت به انجام وظایف و مسئولیت هایی که دارید، آگاه کنید.

پایان پیام

تصاویر مرتبط